
Skúšali ste si niekedy vyrobiť vlastnú zmrzlinu? Nie je to až také zložité, ako sa zdá! A výsledok? Často je úplne fascinujúci a prekoná aj komerčnú zmrzlinu z obchodu alebo cukrárne. Prečo? Pretože len vy určujete, ako bude chutiť a ako bude chutiť. O základ sa nemusíte starať – stačí si zaobstarať našu univerzálnu krémovú zmes a môžete začať čarovať. Ľahko, chutne a podľa vašich predstáv.
Prečo je domáca zmrzlina najlepšou voľbou?
- Vytvoríte zmrzlinu, ktorú nenájdete v žiadnom obchode ani cukrárni.
- Ľahko sa pohráte s množstvom cukru a všetky pridané ingrediencie budete mať plne pod kontrolou.
- Môžete vyskúšať akúkoľvek príchuť a kombinácie príchutí. Čokoľvek, čo vám príde na chuť.
- Mrazenými dobrotami prekvapíte nielen svoju rodinu, ale aj priateľov. Zmrzlinu môžete použiť aj na prípravu dezertov.
Ďalšie príchute zmrzlinových zmesí nájdete v sekcii E-shop
Stroj na zmrzlinu? Nie je potrebný!
Hoci stroje na výrobu zmrzliny sú známe už stáročia a v posledných rokoch sa samozrejme rozšírili aj na domáce použitie, nebudeme potrebovať špeciálny zmrzlinovač. Vystačíme si s tým, čo máme doma. Koniec koncov, ako si myslíte, že sa zmrzlina vyrábala pred vynájdením špeciálneho stroja? Áno, so strojom by bola zmrzlina hladšia a mala by jemnejšiu štruktúru, ale kúsky sú v ľadovom dezerte často žiaduce. Je len na vás, akú textúru domácej zmrzliny si vytvoríte.
Na výrobu zmrzliny potrebujete v podstate len šľahač a, samozrejme, mrazničku. Bez nej sa v žiadnom prípade nezaobídete. Ak však nemáte stroj na výrobu zmrzliny a chcete, aby vaša domáca zmrzlina bola naozaj luxusná, budete musieť zmrzlinu počas mrazenia stláčať. Je totiž vhodné, aby sa do zmesi dostalo veľké množstvo vzduchových bublín. Stačí zmrzlinový základ počas mrazenia niekoľkokrát intenzívne premiešať vidličkou alebo ručným mixérom. Odporúča sa premiešať po 45 minútach.
Ľadové kryštáliky? Zbavte sa ich
Jednou z najväčších prekážok pri výrobe zmrzliny je tvorba nepríjemných ľadových kryštálikov. Tie sa počas mrazenia zväčšujú, ak je v zmrzlinovej zmesi príliš veľa vody a ak počiatočný proces mrazenia trvá príliš dlho. Problém sa dá vyriešiť nielen miešaním, máte aj iné možnosti.
- Pohrajte sa s prísadami. Pridajte tuk, cukor alebo trochu alkoholu. Vyšší obsah tuku v smotane znamená lepšiu schopnosť udržať vzduch. Viac tuku v základe zmrzliny do určitej miery zlepšuje stabilitu a štruktúru a eliminuje tvorbu ľadových kryštálov. Príliš veľa tuku však bohužiaľ znamená aj to, že zmrzlina môže mať mastnú a zrnitú štruktúru. Preto je dôležité zabezpečiť, aby šľahačka nebola príliš tuhá. Nechcete predsa, aby sa v nej utopilo maslo. Vysoký obsah tuku tiež maskuje ostatné chute.
- Namiesto mlieka alebo smotany použite kondenzované mlieko alebo sušené odtučnené mlieko. Tieto zložky môžu pomôcť zlepšiť štruktúru a zabrániť kryštalizácii ľadu.
- Cukr proti krystalizaci. Přidáním cukru zabráníte krystalizaci ledu. Mnohem více než obyčejný bílý cukr vám přitom pomůže glukózový sirup nebo med. Alkohol jako prevence. Krystalizaci ledu zabrání také přidání určitého množství alkoholu. Obvykle se přidává neutrální alkohol, jako je například vodka.
Zdroje: