
Myslíte si, že zmrzlina je produktom modernej doby? Opak je pravdou. Jej korene siahajú hlboko do minulosti, mnoho rokov pred naším letopočtom. Nebola to zmrzlina, ako ju poznáme dnes, ale skôr ochutený ľad a sneh. Poďme sa ponoriť do fascinujúcej histórie tejto osviežujúcej pochúťky.
Pôvod zmrzliny v staroveku
Už ve starověkém Řecku a Egyptě si lidé dopřávali ledové osvěžení. Led a sníh, dovezené z hor, se ochucovaly medem. Peršané byli ještě vynalézavější – do sněhu přidávali hroznovou šťávu nebo vzácný šafrán. Slavný římský císař Nero si dokonce nechával vozit led z hor, aby si ho mohl ochutit různými ovocnými šťávami. Jak vidíte, láska k zmrzlině je stará jako lidstvo samo.
Kto stál pri zrode modernej zmrzliny
Otázka, kto ako prvý vyrobil zmrzlinu v jej súčasnej podobe, nie je úplne jasná. O prvenstvo sa sporia Arabi, Mongoli a Číňania. Prvý stroj na výrobu sorbetu však možno s najväčšou pravdepodobnosťou pripísať Číňanom. V tomto zariadení sa zmrzlina, alebo skôr sorbet, vyrábala zo zmesi snehu, ovocných sirupov a ľadu.
Arabi však urobili zásadný krok. Ako prví začali používať mlieko na výrobu zmrzliny a sladiť ju cukrom. Už v 10. storočí si na takejto zmrzline pochutnávali v Bagdade, Káhire a Damasku. A z akých druhov zmrzliny si mohli vybrať? Boli to ovocné, orechové, jogurtové a dokonca aj exotické zmrzliny s ružovou vodou.
Z Orientu do Európy a Ameriky
Zmrzlinová cesta okolo sveta. Zmrzlina sa do Európy dostala vďaka slávnemu moreplavcovi Marcovi Polovi. Ten na svojich cestách objavil mrazené mliečne nápoje a v 13. storočí ich priviezol do Talianska. Zmrzlina v pravom zmysle slova sa však v Európe objavila až v roku 1550, keď Blasius Villafranca z Ríma vyrobil mrazenú krémovú zmes pomocou ľadu posypaného soľou – technika, ktorá pomohla rýchlejšie a účinnejšie zmraziť. V tom čase si ju, samozrejme, nemohol vychutnať len tak hocikto; predávala sa výlučne najvyšším spoločenským vrstvám.
Zmrzlina sa dostala do ostatných častí Európy vďaka svadbe Kataríny Medicejskej s vojvodom Orleánskym, budúcim francúzskym kráľom. Katarína si so sebou priviedla kuchára, ktorý poznal recept na ovocný ľadový sorbet. Samozrejme, že kolonisti priniesli recept na zmrzlinu aj do Ameriky, kde bola vynájdená prvá mraznička, v ktorej sa zmrzlina mohla dlhodobo skladovať.
Už v roku 1686 vznikla prvá francúzska kaviareň ponúkajúca zmrzlinu. V 18. storočí ju začali predávať na uliciach Paríža a do módy sa dostali aj zmrzlinové salóny. V 19. storočí sa v Londýne objavili nové výrobné postupy a vznikol prvý stánok s kopčekovou zmrzlinou.
Recepty v kuchárskych knihách a dôležité míľniky
Prvý recept na zmrzlinu sa objavil v kuchárskej knihe v roku 1718 vďaka Mary Ealesovej z Anglicka. O 50 rokov neskôr vydali Francúzi kuchársku knihu plnú receptov na zmrzlinu a ľadovú triešť.
Zaujímavosti o histórii zmrzliny:
- Mongolovia vyrábali nápoj z ťavieho a kozieho mlieka, ktorý sa zamrazil a stal sa zmrzlinou.
- Prvú továreň na zmrzlinu založil Jakob Fussel z Baltimoru (USA).
- Prvý zmrzlinový kornútok predstavil taliansky prisťahovalec Marcioni na svetovej výstave v St. Louis (USA).
- Ľadovú kávu prvýkrát podával majiteľ kaviarne Johann Evangelist Milani vo svojej kaviarni na Uhoľnom trhu v roku 1790. Dodávala sa s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou.
- V Prahe začal kaviarnik Philipp Paska v roku 1827 vyrábať zmrzlinu, bol to sorbet na taliansky spôsob.
- Prvý ručný stroj na výrobu zmrzliny bol patentovaný v Amerike v roku 1846.
- Italo Marchiony si v roku 1903 dal patentovať stroj na výrobu vafľových pohárov.
- Frederick A. Bruckman z Portlandu si v roku 1912 patentoval stroj na valcovanie zmrzlinových kornútkov a v roku 1920 stroj na pečenie dutého pečiva, sušienok, vaflových pohárov a kornútkov.
- V roku 1921 bola vyrobená prvá zmrzlina na drevenej lopatke.
Taliansky paradox a vývoj krémových zmrzlín
Na prelome 18. a 19. storočia klesala popularita zmrzliny s nakrájaným ovocím, zatiaľ čo obľúbenosť krémov sa zvyšovala. Paradoxom je, že výroba zmrzliny bola v tom čase v Taliansku na najnižšej úrovni, pričom aj v lepších podnikoch sa stále predávala zmrzlina na báze vody, t. j. sorbet. Používali sa snáď všetky sladké a šťavnaté druhy ovocia.
Mlieko sa najprv používalo na výrobu krémovej zmrzliny. Postupne ho samozrejme nahradila tučná smotana a neskôr šľahačka. Šľahačka sa miešala s cukrom a jemnou ovocnou polevou. Z týchto ingrediencií sa potom vytvárali jemné mrazené krémy rôznych tvarov. Zmrzliny sa formovali do plechových nádob a mohli mať niekoľko častí. Zmrzlina mala často tvar zvierat, rastlín alebo postáv.
Zmrzlina včera a dnes
Masová popularita a technologický skok. Najväčšie rozšírenie zmrzliny medzi všetkými sociálnymi vrstvami sa začalo v 20. storočí s rozmachom chladničiek a mrazničiek, ktoré sa stali cenovo dostupnými pre domácnosti. V tomto období začalo vznikať aj veľké množstvo zmrzlinární a kaviarní. Najväčšou inováciou a prelomom vo výrobe zmrzliny bol spôsob šľahania zmrzliny. Vďaka pridávaniu vzduchu zmrzlina zdvojnásobila svoj pôvodný objem. Potom nasledoval rýchly vývoj strojov na výrobu zmrzliny, ktorý pokračuje dodnes a prináša nám stále dokonalejšiu a chutnejšiu zmrzlinu.
Zdroje: