Affogato: Dokonalá kombinácia kávy a zmrzliny

Pokud jste milovníky opravdu lahodné zmrzliny a přitom si rádi vychutnáte šálek kávy, možná vás potěší také spojení těchto dvou věcí. Lahůdka s názvem Affogato. Jde o opravdu jednoduchý a lahodný dezert, který se skládá z horkého espressa přelitého přes kopeček zmrzliny. Vznikne tak kombinace smetanových a kávových chutí. Affogato je více než dezert. Je to prý způsob života. Připomínka toho, abyste si dopřávali malé radosti života. A vlastně každičký jeho okamžik.

Odkiaľ pochádza názov tejto kávovej pochúťky?

Ako inak ako z Talianska! Slovo „affogato“ pochádza z talianskeho slovesa affogare, čo v preklade znamená „utopiť“. Možno to znie trochu zvláštne, ale keď tento dezert ochutnáte, pochopíte. Bohaté, sýte espresso sa pomaly vsakuje do zmrzliny a vytvára doslova kávovú rieku, ktorá pomaly „topí“ studený krémový kopček. Je to fascinujúci pohľad a ešte jedinečnejšia chuť. Krémová, hladká štruktúra vanilkovej zmrzliny je dokonalým kontrastom k bohatej chuti espressa.

Čo ak normálne nepijem kávu?

Aj keď nie ste pravidelným konzumentom kávy, mali by ste Affogato vyskúšať. V kombinácii so zmrzlinou chutí káva úplne inak, jemnejšie a sladšie. Navyše aj malé množstvo kávy vás príjemne povzbudí. Ak teda hľadáte netradičný zmrzlinový pohár, ktorý vás osvieži a prekvapí, tento zázračný dezert je tou správnou voľbou.

Nemusí to byť len vanilka

Samozrejme, môžete experimentovať s príchuťami zmrzliny podľa vlastného uváženia. Nemusíte zostať len pri vanilkovej. Vyskúšajte napríklad čokoládovú, mätovú, orieškovú, karamelovú alebo sušienkovú. Dospelí môžu pridať aj kvapku likéru, napríklad Baileys, Kahlúa alebo Amaretto. Možností je naozaj veľa a záleží len na vašej fantázii.

Recept na dokonalé Affogato

Príprava Affogata je neuveriteľne rýchla a jednoduchá.

Ingredience

  • 2 čajové lyžičky kvalitnej mletej kávy (ideálne na espresso)
  • 1 až 2 kopčeky (približne ½ šálky) veľmi studenej vanilkovej zmrzliny alebo kvalitnej zmrzliny podľa vlastného výberu
  • Amaretto (voliteľné)

Inštrukcie

  1. Pripravte si silné espresso z 1–2 čajových lyžičiek kávy a štvrť šálky horúcej vody. Ak nemáte kávovar na espresso, použite silnú prekapávanú kávu alebo kávu z moka kanvice.
  2. Do malej plytkej misky alebo pohára dajte veľmi studenú zmrzlinu alebo gelato. V ideálnom prípade misku/ pohár vopred schlaďte v mrazničke, kým nie je mrazivý a studený na dotyk.
  3. Pomaly nalejte horúcu kávu tenkým pramienkom priamo na zmrzlinu tak, aby rovnomerne pokryla celý kopček.
  4. Ak chcete, pridajte kvapku amaretta (výborná je mandľová príchuť).
  5. Teraz už nezostáva nič iné, len si vychutnať skutočne jedinečnú chuť tohto úžasného kávového dezertu.

Zmrzlina a nápoje? Ide to spolu

Samozrejme, zmrzlinu nemusíte konzumovať len s kávou v podobe Affogata. Existuje mnoho ďalších lahodných nápojov so zmrzlinou, ktoré sú vhodné nielen na letné mesiace:

  • Klasická káva so zmrzlinou
    Jednoduchá, ale stále obľúbená kombinácia.
  • Americký mliečny koktail
    Vedeli ste, že pôvodný mliečny koktail vôbec neobsahoval zmrzlinu a namiesto nej sa do neho pridával alkohol? Dnes si ho môžete ľahko pripraviť doma z mlieka, zmrzliny a ovocia, čokolády alebo iných obľúbených ingrediencií. Vašej fantázii sa medze nekladú.
  • Ľadová drť
    Kombinácia drveného ľadu s ovocím alebo ovocným sirupom je obľúbená najmä u detí. Skvelé je vodnaté ovocie, napríklad ananás, melón, nektárinky alebo broskyne. Stačí rozdrviť ľad, pridať ovocnú zložku a prípadne kúsky ovocia.
  • Sorbet s Proseccom
    Skôr ako bola zmrzlina, bol sorbet. A môžete si ho vychutnať aj dnes. Ak ho chcete použiť ako nápoj, skúste ho zmiešať s proseccom, aby ste získali skutočne jedinečné letné osvieženie.
  • Frappé
    Nápoj z ľadu, mlieka, kávy a čokolády. Ľahko si ho pripravíte doma pomocou šejkra alebo dvoch pohárov.

Zdroje: