
Smažená zmrzlina môže tento rok spestriť vašu vianočnú večeru. Možno sa z nej stane nová rodinná vianočná tradícia, ku ktorej sa budete rok čo rok radi vracať. Neodolateľnej kombinácii horúcej lahodnej čokolády a chladivej domácej zmrzliny, ktorá sa rozplýva na jazyku, sa jednoducho nedá odolať. Príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a výsledok rozhodne stojí za to.
Ako pripraviť luxusnú smaženú zmrzlinu?
Príprava tohto luxusného dezertu je veľmi jednoduchá, prekvapivo lacná a pre všetkých zúčastnených predstavuje chuťovú explóziu.
Vezmete porciu zmrzliny, vytvarujete z nej guľôčku, obalíte ju v cestíčku, zamrazíte a potom rýchlo usmažíte.
Podstatou vyprážanej zmrzliny je práve obalenie v cestíčku, ktoré zmrzlinu izoluje od vysokej teploty vyprážania. To ju chráni pred roztopením.
Ktorá zmrzlina je ideálna na Vianoce?
Hitom zimných príchutí sú nepochybne smotanové a krémové zmrzliny. Príchute ako vanilka, bohaté lieskové oriešky, teplá škorica alebo klasická čokoláda sú ideálne na vianočné obdobie. Kyslé sorbety, ktoré dominujú letnej sezóne, môžete tentoraz vynechať. Výber však nechávame úplne na vás.
Cesto na obaľovanie
Cesto môžete pripraviť z klasických sušienok, kukuričných vločiek, kokosu alebo strúhanky. Záleží výlučne na vašich preferenciách. Ak však chcete naplno dosiahnuť vianočnú atmosféru, skúste zmrzlinu obaliť v strúhaných perníkoch s vôňou vianočného korenia. Nakoniec zmrzlinu zalejte horúcou čokoládou a uvidíte, ako sa po nej zapráši.
Recept na vianočnú smaženú zmrzlinu
Čo budeme potrebovať:
1 l domácej zmrzliny (ideálne vanilkovej, škoricovej, čokoládovej alebo lieskovo-orieškovej pre vianočnú atmosféru).
50 g strúhanky
150 g perníka na strúhanie (alebo vianočný perník)
2–3 vajcia
1 čajová lyžička mletej škorice
4 celé klinčeky (rozdrvené v mažiari alebo jemne zomleté)
Štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška

Postup:
- Zo zmrzliny vytvarujte guľôčky veľkosti dlane a vložte ich do mrazničky aspoň na hodinu.
- Medzitým v miske zmiešame nastrúhaný perník so strúhankou, škoricou, muškátovým orieškom a rozdrvenými klinčekmi. V inej miske vyšľaháme vajcia.
- Vyberte guľky z mrazničky a obaľte ich vo vajíčku, potom v perníkovej zmesi a opäť ich dajte na ďalšiu hodinu do mrazničky. Pokojne ich tam nechajte cez noc alebo niekoľko dní.
- V hrnci rozohrejte olej a guľky na ňom smažte 10 až 30 sekúnd.
- Vyprážané zmrzlinové guľôčky položte na tanier a zalejte horúcou čokoládou, ktorú ste opatrne roztopili vo vodnom kúpeli.
- Hotový dezert podávajte horúci. Dobrú chuť.